Wedstrijdzwemmen

In tegenstelling tot veel andere sporten zal een beginnend zwemmer bij een zwemvereniging niet direct aan wedstrijden deelnemen. Zwemmen is een sport waarin de techniek van de diverse slagen zeer belangrijk is alvorens men kan deelnemen aan wedstrijden. En hoewel er ook voor beginnende jonge zwemmertjes zogenaamde 'kennismakingswedstrijden' worden georganiseerd, is enige kennis en beheersing van de zwemslagen een voorwaarde om te mogen deelnemen.

In wedstrijdzwemmen kennen we 4 slagen, te weten vlinderslag, rugslag (rugcrawl), schoolslag en vrije slag (borstcrawl). Kinderen met een zwemdiploma A en B mogen deelnemen aan de zwemtrainingen bij ZV Torpedo. In de jongste groep (6-9 jaar) zal er vooral aandacht geschonken worden aan de eerste basis beginselen en dat betekend meestal afleren wat ze bij het zwem ABC hebben geleerd. Een goede en snelle zwemtechniek is wezenlijk iets anders dan 'gewoon kunnen zwemmen'. Basis is goed stroomlijn en stabiel drijven. Ook zal er - hoewel zwemmen een vrij individuele sport is - ook aandacht geschonken worden aan het groepsgevoel en teamspirit. Door het spelenderwijs te leren, binnen duidelijke kaders, is de zwemsport ook geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld een autistische aandoening.

Vanaf groep 2 (8-11 jaar) gaat het bijbrengen van de juiste zwemtechnieken een grote rol spelen. Nog steeds wordt dit spelenderwijs gedaan, omdat plezier in zwemmen voorop staat. Vanaf groep 2 zullen ook de eerste kinderen wedstrijden gaan zwemmen. Wanneer de kinderen de slagen redelijk onder de knie hebben, kan een startvergunning aangevraagd worden bij de KNZB. De trainersstaf beslist of een kind in aanmerking komt voor een startvergunning. Zoals gezegd begint dat met 1 of 2 zogenaamde kennismakingswedstrijden. Geen officiële wedstrijden, maar wel echt met een starter en klokkers. Om er alvast aan de te wennen hoe wedstrijdprocedures gaan. De jongste zwemmer gaan uiteindelijk meedraaien in de Kring Speedo wedstijden. Dat zijn individuele wedstrijden voor zwemmers tot 12/13 jaar (zie wedstrijd uitleg). Ook mogen ze al direct uitkomen in de districtscompetitie voor ZV Torpedo.

Naarmate kinderen groeien en sterker worden, kunnen ze op basis van hun prestatie doorstromen naar hogere groepen (groepen 3-6, vanaf ± 9 jaar). In die groepen zal het spelbegrip wegvallen en komt het accent te liggen op het verbeteren van de techniek en het zwemmen van afstanden. Beginnen de jongste groepen met 2x per week trainen (woensdag en zaterdag); de hogere groepen trainen 3 tot 6 keer per week waarbij de dinsdag- en vrijdagmiddag trainingen het populairst zijn. De echte 'die hards' kunnen ook op maandag en donderdagochtend terecht voor training.