Open water zwemmen

Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijzwemmen die plaats heeft in open water. Er wordt gezwommen in meren, rivieren en plassen. Daarnaast wordt ook in open zee gezwommen.

Er wordt in Nederland gezwommen in drie categorieën:

  • Prestatietochten: afstanden vanaf 250 m voor alle categorieën inclusief deelnemers zonder startvergunning.
  • Langeafstandzwemmen: afstanden tot en met 10 km vrije slag en schoolslag. In deze categorie is de open water competitie en zijn er Open Nationale Kampioenschappen (ONK) over de afstanden 5 en 10 km vrije slag alsmede 3 km voor senioren schoolslag, Masters vrije slag en junioren vrije slag.
  • Marathonzwemmen: afstanden boven 10 km. Hierbinnen is geen competitie in Nederland. Er is wel een nationaal kampioenschap (NK). Dit wordt sinds 2001 om en om met de Belgische zusterbond georganiseerd.
Nederland heeft een zeer rijke traditie in open water zwemmen (denk aan zwemmers als Hansje Bunschoten, Judith de Nijs, Joke van Staveren, Hans van Goor en Maarten van der Weijden, die in 2008 Olympisch goud won op de 10km open water in Peking). ZV Torpedo heeft die traditie ook, ware het niet dat er maar een kleine vaste kern van zwemmers is die aan deze wedstrijden deelnemen. Open water zwemmen is erg leuk om te doen en is wezenlijk anders dan zwemmen in een (overdekt) zwembad. Het is ook zwemmen tegen de elementen wind en soms regen. Het maakt je als zwemmer sterk. Daarnaast zijn de wedstrijden (er worden er in Nederland jaarlijks zo'n 25 georganiseerd tijdens de zomer) vooral ook heel erg gezellig. Meer informatie kan je krijgen bij de coördinator van het open water zwemmen bij Torpedo, Jack van Leeuwen. En check de website van het NOWW: http://www.noww.nl